Home

Ads

Google Search powered by SpyMASTER

Wednesday, February 24, 2010

Aku dan Motosikal..


Motorcycle is my passion.. X kire la Superbike ke, Kapcai ke,sume nye aku mnat asal kn dalam kategori motosikal.. Aku ni mmg gile moto.. Sehari aku x bwk moto,rse mcm x complete je sesuatu hari 2.. Macam ade benda yg x kena je.. Jdi dalam sehari 2 aku mesti kne ride moto,xksah la jauh ke dkat.. Jnji ade ride.. Tpi jangan salah faham plak.. Walaupun aku minat moto,aku ni bukan mat rempit ye.. Aku ni bleh dikire mat motor la.. Mat Rempit and Mat Motor ni banyak perbezaan sebenarnya.. Aku rasa korg sendiri pun tahu ape beza nya kn?? Jadi rsenye aku x perlu ceritakan perbezaan nya..Aku memiliki sebuah motosikal Yamaha 135LC.. Kalau x silap,dah 2 tahun lebih moto ni.. Aku memang sayang gile moto ni.. Moto ni ibarat awek aku.. Aku bercadang nak beli lagi sebiji moto Yamaha 135LC ni bile aku dah abis pengajian nnti.. Ble dah tercapai,bru aku akan memasang target untuk memiliki superbike plak.. Pastu bru cri kereta.. Kereta pn aku minat gak.. Tpi dalam entri kali ini,aku xkn cite psl kereta la.. Mgkin di entri yang akan datang aku akan cerita kn.. Ok,bersambung semula.. Semasa aku baru memiliki motosikal ni,aku mula mencari2 kelab2 motosikal yang mengumpulkan pemilik2 motosikal ini.. Banyak yang aku jumpa tapi x memenuhi citarasa aku sebab aktiviti diorg kebanyakan nye kearah gejala2 rempit.. Jadi aku terus mencari,sehingga lah aku jumpa KOM135 (Komuniti King Of Moped 135LC).. Event yg dianjurkan sgt superb.. Mmg best.. Memang terancang dan tersusun.. Bangga ble dpt ride beramai-ramai dengan kawan-kawan dari komuniti ni.. Semakin ramai kawan dan semakin banyak ilmu berkaitan moto dan semakin banyak ride or konvoi yang aku dah join.. Rasanya dah berpuluh-puluh event dalam komuniti ni aku dah join.. Daripada yg unofficial hingga lah kepada yang official.. Pengubahsuaian terhadap motosikal aku mula dirancang berdasarkan ilmu yang telah dipelajari.. Baru2 ni aku bru shaja menukar exzos pada motosikal aku iaitu exzos Nob1 3bold.. Itu pn setelah sekian lama mempelajari tentang penggunaan exzos seperti ini.. Sebab bukan semua exzos bleh dipasang ikut ske je.. Ade specification nya jgak.. Exzos dah tercapai.. Ape yang aku sedang target skrg ialah Jaket padding Alpinestar,pad lutut,Footrest Racing X1r,tayar Battlax Bt090,riding boot Alpinestar n design coverset.. Benda2 ni skrg sedang bermain2 dikepala aku.. Ble sume ni dah dapat,aku akan melakukan hobi baru iaitu aktiviti melayan corner.. Syok beb.. Skrg ni pn dah slalu men layan corner tpi tnpe protection yg spatut nye la.. Ble dah dpt benda2 tdi 2 sume,bru protection bertambah.. Men moto ni mmg best.. Mmg x dpt dinafikan.. Lebih best dri men kete.. Serius aku ckp.. Tpi men moto mestilah kena dgn cara nya.. Jgn la join rempit plak.. Ok lah,ini je kot untuk entri kali ini.. K ride with rules.. Please follow the law.. Dont break the law.. Get the ride n keep on rockin.. Yeah!!!

No comments:

Ads